День знань: історія і традиції свята

Білі банти, букети квітів, перший дзвінок і урочиста лінійка на 1 вересня – традиційні символи першого дня осені, Дня знань. Хвилююче і довгоочікуване свято для першокласників відзначається вже багато років, а його історію пов’язують ще з давньоруським святом Новоліття.

1 вересня 2017 традиційно відбудеться лінійка. Лінійка знаменує початок нового навчального року для школярів та студентів України. День знань у всіх містах країни святкується офіційно, згідно із законом № 651-XIV “Про загальну і середню освіту”.

Історія свята

Радянські школярі також починали вчитися 1 вересня, дана дата була обрана урядом СРСР в 1935 році. До 1984 року цей день був навчальним, але після прийняття указу “Про оголошення 1 вересня всенародним святом – Днем знань”, в перший день осені в школах проводили тільки урочисті заходи та уроки Миру.

493652_900x900p_650x410

Біля витоків сучасного свята стоїть видатний педагог Федір Брюховецький. Саме він придумав на 1 вересня традиції “Першого дзвоника” та інші шкільні звичаї, серед яких і святкова лінійка на День знань.

Для дітей на Русі навчальний рік в школах при церквах починався з нового церковного року – свята Новоліття (його відзначали з 1 вересня 1492 року). Під час правління Петра Першого новий рік був перенесений на січень, проте в гімназіях і університетах дата початку навчання залишилася колишньою, і тільки сільські школярі починали вчитися з 1 грудня.

Перший день осені знаменує початок нового навчального року вже багато років поспіль, і за цей час свято набуло свої особливості і традиції. Радянські школярі 1 вересня надягали парадну форму, дівчата з бантиками в білих фартухах і ошатні хлопчаки з букетами осінніх квітів поспішали скоріше за парти.

Советские школьники на 1 сентября
Сучасні першокласники також 1 вересня приходять на урочисту лінійку, звучить гімн України, дзвенить дзвіночок, і діти відправляються на свій перший урок. У День знань вчителі проводять патріотичні уроки Миру.

Дзвін дзвіночка – символ початку навчання 1 вересня.

День знань – дата святкування в різних країнах

День знань 2017 відзначають на початку осені в багатьох країнах колишнього Радянського Союзу (Росії, Білорусі, Казахстані, Вірменії та ін.). 1 вересня навчальний рік починається і в Польщі, Словенії, Бельгії, а також у багатьох країнах Африки та Азії.

В Америці точної дати початку навчання немає, це може бути період з середини серпня до середини вересня. У серпні-вересні навчальний рік починається і в Німеччині. Австралійські діти йдуть в школу після 26 січня, а в Японії – навесні.

Залишити відповідь